top of page

Tečaj masaže za dojenčke

po programu IAIM

»Če upamo, da bomo ustvarili svet brez nasilja, kjer spoštovanje in prijaznost zamenjata strah in sovraštvo, moramo začeti s tem, kako ravnamo drug z drugim na začetku življenja.. Ker se tam ustalijo naši najglobji vzorci. In iz teh korenin rasteta strah in odtujenost ali pa ljubezen in zaupanje.« 

V mnogih kulturah tisočletja nazaj je masaža dojenčka predstavljala prvi stik z novorojenčkom. V zadnjih letih dobiva masaža za dojenčke zopet vrednost tudi na zahodu in pri nas prav zaradi mnogih koristih. Raziskave potrjujejo pomembnost varnega in ljubečega okolja kot tudi blagodejnega dotika za zdravo rast, razvoj in odraščanje otrok (Dr. Tiffany Field, Institut za raziskave dotika, Klinični center Univerze v Miamiju). 

Vez med materjo in otrokom se začne vzpostavljati že pred rojstvom in se z napredovanjem nosečnosti krepi in je povezana s kvaliteto odnosa med materjo in otrokom po porodu. Z masažo in drugimi čutnimi metodami lahko pomagamo do blagostanja in zdravega povezovanja in navezovanja mame in otroka. 

“Biti dotaknjen in ljubkovan, biti masiran, to je hrana za dojenčka. Hrana tako potrebna kot minerali, vitamini in proteini.” dr. Frederick Leboyer

Tečaj masaže za dojenčke je program, ki je mednarodno certificiran s strani IAIM organizacije (INTERNATIONAL ASSOCIATION OF INFANT MASSAGE). Je uvod v ljubeče starševstvo in je namenjen staršem skupaj z dojenčki starimi od 0 do 12 mesecev. Poteka pod vodstvom mednarodno certificirane inštruktorice masaže za dojenčke, ki predaja znanje in tehnike masažnih prijemih z združenimi elementi joge, refleksne, indijske ter švedske (klasične) masaže.  

Kaj se bomo naučili?

Po korakih se bomo naučili blagodejne masaže celega telesa,  spoznali moč dotika, učinke in prednosti masaže, zakaj sploh masirati in kako se masaže lotiti. Naučili se bomo dojenčkovo neverbalno komunikacijo, spoznali načine, kako pomiriti dojenčka in kako sprostiti razne napetosti in trebušne težave in še mnogo več. 

 

Primeren je tudi za prezgodaj rojene dojenčke, dojenčke s povišanim/zmanjšanim mišičnim tonusom, dojenčke s posebnimi potrebami, posvojenčke...skratka za vse. Masaža pa ima učinek tudi na tistega, ki masira, tako, da je zelo priporočljiva tudi za mamice, ki preživljajo poporodno depresijo ter za očete, da lahko kvalitetno nadomestijo izgubljen čas z dojenčkom.  

LiparDesignPhotography-02718.jpg

Prednosti masaže:

 • bolj miren spanec

 • lajšanje težav pri kolikah in napenjanju v trebuščku, redna prebava

 • krepitev imunskega sistema

 • sproščen, pomirjen, zadovoljen dojenček in posledično tudi starša

 • lepša in bolj voljna koža

 • lajšanje bolečin (rast zobkov,kolike…)

 • razvoj zdravega živčnega sistema

 • optimalen razvoj mišic in s tem posledično dojenček postaja motorično spretnejši

 • vpliva na mirno globoko dihanje

 • dobro počutje in veselo razpoloženje

 • pridobivanje samozavesti in zaznavanje svojega telesa

 • zmanjšuje napetosti v mišicah

 • dobra prekrvavljenost, boljša presnova

 • masaža postane ritual ob katerem se igrate, zabavate, dotikate z ljubeznijo in se ob tem smejite

 • globoka povezava in neverbalna komunikacija starš-dojenček

 • Masaža pozitivno vpliva tudi na tistega, ki masira, zato so dobrodošle tudi mame s poporodno depresijo

Kako poteka tečaj?

Tečaj poteka v sproščenem in prijetnem vzdušju s 5 srečanji individualno ali v manjši skupinici, ki se zvrstijo v petih tednih. Vsako srečanje traja od 60 - 90 minut. Sestavljen je iz praktičnega dela učenje masažnih prijemov in teoretičnega dela, ki zajeme več tem celostnega obdobja rasti (stanje budnosti, kdaj dojenčka ne masiramo, kaj pomeni jok in kako nanj reagirati, kakšne so prednosti masaže,..) Proti koncu vsakega srečanja je čas tudi za pogovor med starši, kjer se delijo edinstvene izkušnje in odpirajo različne teme za razpravo.

Inštruktorji izvajamo masažne prijeme na lutki, medtem ko starši na svojem dojenčku, saj se dojenček naveže na vonj staršev med masažo zaljubi, želimo pa si, da se zaljubi v starša. Če otrok spi, ga lahko odložijo in prijeme vadijo na lutki, ki jim jo da inštruktor. 

Tečaj se izvaja v toplem in udobnem prostoru z sproščenim in prijetnem ambientom. Udeleženci tečaja prejmejo stekleničko z oljem, pisne izročke s prijemi masaže za dojenčka ter potrdilo o opravljenem tečaju. Na tečaju so na voljo tudi prigrizki in pijača. 

Tečaja se lahko udeležite skupinsko ali individualno. Zakaj to ni masaža, ki bi se je naučili iz knjige? Ker gre za skupek vseh informacij in znanj, ki jih boste prejeli od inštruktorja. Od pravilnega prikaza prijemov, do pretoka energije, ki se med samim srečanjem preliva od inštruktorja do staršev in preko njih na dojenčka, umirjenosti, empatije drugih staršev (če se boste tečaja udeležili skupinsko). 

Masaža IAIM dojenčka je veliko več, kot le masaža! Dotik dokazano dela čudeže … 

Mednarodno certificiran tečaj pod organizacijo IAIM (International Association of Infant Massage) deluje že 35 let praktično po celem svetu (74 držav). Tečaj masaže za dojenčke podpirajo številne študije in raziskave, kot tudi psihologi, pediatri, zdravniki, babice, fizioterapevti, logopedi, meicinske sestre idr. širom sveta. Dotične masažne prijeme je zasnovala ustanoviteljica Vimala McClure.

bottom of page