top of page

Prenatalno obdobje - nosečnost

Nosečnost, porod in poporodni čas so obdobja v rodni dobi ženske, povezana v eno celoto. V nosečnosti se žensko telo prilagodi na razvoj ploda, za kar so potrebne številne fiziološke spremembe, ki jih ne smatramo kot bolezenske.

Nosečnost traja okvirno od 280 do 282 dni (40 tednov) od prvega dne zadnje menstruacije.

Med nosečnostjo se vaše telo prilagaja rastočemu otroku v trebuhu. Neprijetnosti, zlasti v drugem in tretjem trimesečju, niso redke. Raztezanje materničnih vezi, povezanih z rastjo maternice, lahko ženska občuti kot bolečine v spodnjem delu trebuha. V nosečnosti so maternica, maternični vrat in nožnica bolje prekrvavljeni. Zaradi noseče maternice se težišče telesa premakne, posledično pa se spremeni drža in ob tem naj nosečnica ne bi občutila bolečin. Če se le-te pojavijo in stopnjujejo tekom nosečnosti, le to zahteva obravnavo fizioterapevta.

LiparDesignPhotography-01696.jpg

Medenica ima pomembno vlogo pri gibanju oziroma prenosu teže iz ene noge na drugo in pri stabilizaciji hrbtenice. Njeno brezhibno delovanje je povsem samouevno, dokler ne dobiš občutka, kot da ti medenica dobesedno razpada na dva dela. Potem postane problem že preprosto gibanje, ko se npr. zjutraj obračate v postelji ali ko si oblečete spodnje perilo. Lahko se pojavijo hujše bolečine, ki otežuje hojo, daljše stanje na nogah, vstajanje s stola ali daljše sedenje, dvigovanje, spolne odnose, gospodinjska opravila. Zaradi teh bolečin se lahko počutite zelo neprijetno in vam lahko povzročajo izzive pri vsakodnevnih dejavnostih, kot so delo, vadba in samooskrba.

Vsaka tretja ženska ima med nosečnostjo bolečine v križu, ena od petih pa bolečine v medeničnem obroču. To je pogosto posledica hormonov relaksina in estrogena, ki sproščata vezi, ki podpirajo vašo medenico. Vaše kosti medenice in križnica se povezujejo kot ohlapna sestavljanka, ki se zanaša na vezi in mišice, da zagotovi stabilnost sklepov. V nosečnosti lahko dodatna obremenitev teh vezi povzroči bolečino in motnje v gibanju. V takih pogojih mišice, ki podpirajo te vezi, postanejo izjemno pomembne pri zagotavljanju stabilnosti in nadzora.

Najpogostejše mišično-skeletne bolečine v nosečnosti vključujejo:

• Bolečine v križu in posteriornem delu medenice (zadnji del medenice)

• Bolečine v simfizi - sramnični zrasti (spredaj v medenici)

• Bolečine v torakalni hrbtenici / rebrih (v zgornjem delu hrbta)

• Bolečine v cervikalnin hrbtenici (bolečina v vratu), ki lahko povzroči glavobol

Naše storitve pri PROMANUS fizioterapiji za njo so namenjene izboljšanju vašega nelagodja v nosečnosti in vam pomagajo čim dlje vzdrževati optimalno počutje in delovanje. Vaš prvi posvet bo vključeval temeljito oceno vašega stanja, razpravo o vzrokih, pa tudi različne možnosti zdravljenja, čemur bo sledil začetek vaše poti do boljšega počutja od 1. dne.

Obstaja veliko dokazov, ki podpirajo fizioterapijo pri bolečinah v medenici v nosečnosti.  Zdravljenja, ki vam jih lahko ponudimo, vključujejo:

LiparDesignPhotography-01846.jpg
  • Tehnike manualne terapije

  • Kraniosakralna terapija

  • Sprostitev vezivnega tkiva v trebuhu, hrbtu, bokih in medenici

  • Terapevtske vaje za stabilnost medenice in hrbtenice

  • Nevrorefleksoterapija stopal

  • Zagotavljanje in namestitev pasov za medenično stabilnost

  • Nasveti glede spalnih položajev, gibanja in spreminjanja gibanja

bottom of page